Greece_Naxos_Carnival

Ένα αφιέρωμα στη Ναξιώτικη Αποκριά είναι πάντοτε συναρπαστικό, μεθυστικό και άκρως παιχνιδιάρικο – ακριβώς όπως κι εκείνη! Εάν έχεις βρεθεί στο νησί της Αριάδνης τις ημέρες των Αποκριών, θα συμφωνήσεις απόλυτα. Εάν όχι, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις ένα καλά κρυμμένο μυστικό 2.500 χρόνων! Είσαι έτοιμος;

Αρχέγονη ομορφιά και απέραντο γαλάζιο!

Έχεις επισκεφθεί τη Νάξο, καθώς πλησιάζει η άνοιξη; Όταν η φύση φοράει τα καλά της και η λάμψη του κυκλαδίτικου ήλιου αντανακλάται στο καταγάλανο Αιγαίο; Τότε, η «Γητεύτρα» των Κυκλάδων, όπως την αποκαλούν, σε αιχμαλωτίζει στα ολόλευκα σοκάκια της, μα και στα άδυτα της μακραίωνης ιστορίας της!

Εκθαμβωτικό τοπίο, κρυστάλλινα νερά, απέραντες αμμουδιές, επιβλητική καστροπολιτεία, εναλλαγές εικόνων, γοητευτική αρχιτεκτονική, γνήσια φιλοξενία… Κοσμοπολίτικη και, ταυτόχρονα, εναλλακτική, η Νάξος θα σε υποδεχθεί από την τεράστια μαρμάρινη πύλη της, την Πορτάρα, που στέκει αγέρωχη στο νησάκι «Παλάτια» από την αρχαιότητα. Λίγο αργότερα, θα σε αφήσει να χαθείς στην εξοχή της, με τα ορεινά χωριά, τους μεσαιωνικούς οικισμούς και τις εύφορες πεδιάδες.

Η διονυσιακή μαγεία!

Και, ξαφνικά, η Νάξος θα σου αποδείξει ότι δεν ξεχωρίζει μόνο ως προς το φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος της… Το Διονυσιακό Καρναβάλι της θα σου αποκαλύψει έναν κόσμο γεμάτο σαγήνη και μυστήριο. Με θέα τον μεγαλοπρεπή ναό του Απόλλωνα, θα δεις τους μύθους να ξαναζωντανεύουν, το αρχαιοελληνικό πνεύμα να ξεδιπλώνει το μεγαλείο του και ένα διονυσιακό γλέντι να στήνεται σε ολόκληρο το νησί.

Φαντασμαγορικά δρώμενα, διονυσιακά παιχνίδια, «τελετές μύησης» αφιερωμένες στους αρχαίους θεούς του Ολύμπου Απόλλωνα και Διόνυσο, εκστατικές Λαμπαδηφορίες, αναμμένες δάδες, ιαχές, ρυθμικοί ήχοι κρουστών και αρχέγονοι βακχικοί χοροί προσδίδουν μία ιδιαίτερη αίγλη στις αποκριάτικες νύχτες.

Τοπική παράδοση και φαντασία!

Την ίδια στιγμή, η νησιωτική αύρα, ο κυκλαδίτικος χαρακτήρας και ο πολιτισμικός πλούτος του μέρους αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Στα γραφικά χωριά της Νάξου, οι Σάτυροι και οι Μαινάδες δίνουν τη θέση τους στους εκκωφαντικούς Κουδουνάτους της Απειράνθου και τους Φουστανελάδες, με την παραδοσιακή μουσική και τις ντόπιες λιχουδιές να μαγνητίζουν κάθε επισκέπτη.

Την Τυρινή Κυριακή, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη Χώρα της Νάξου και η Μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών! Εμπνευσμένα άρματα, ανέμελη διάθεση, ξέφρενοι χοροί και άφθονο κρασί σμίγουν σε ένα αποκριάτικο party που καταλήγει στην παραλία της Χώρας και διαρκεί έως τις βραδινές ώρες.

Η πιο χρωματιστή Σαρακοστή!

Φυσικά, οι εορτασμοί στο νησί συνεχίζονται και την Καθαρά Δευτέρα! Η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής γιορτάζεται σε κάθε γωνιά της Νάξου, με νηστίσιμα εδέσματα, λαχταριστές λαγάνες, παραδοσιακά ποτά, ιδιαίτερους χορούς από τους χρωματιστούς «Κορδελάτους», καθώς και ναξιώτικες μελωδίες από βιολιά, τσαμπούνες και τουμπάκια.

Αυθεντική διασκέδαση και εκλεκτή κουζίνα!

Καθώς το Διονυσιακό Καρναβάλι, λοιπόν, αποτίει τον δικό του φόρο τιμής στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, ενώ η ορεινή Νάξος αναβιώνει με μοναδική παραστατικότητα τα κυκλαδίτικα έθιμα, εσύ μπορείς, παράλληλα, να απολαύσεις τις πιο ξέγνοιαστες βόλτες σου, ανάμεσα σε υπέροχα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα και αρώματα.

Εκεί, θα συναντήσεις βενετσιάνικα κτίσματα, μεσαιωνικούς πύργους και καθολικές εκκλησίες, θα περιηγηθείς σε αξιοθέατα διάφορων χρονολογικών περιόδων και μουσεία και θα περπατήσεις στα στενά δρομάκια της Χώρας και στα καλντερίμια γύρω από το Ενετικό Κάστρο. Εάν, από την άλλη, είσαι λάτρης της ορειβασίας ή της ορεινής ποδηλασίας, στα όρη «Ζας» και «Φανάρι» θα βρεις το καταφύγιό σου!

Οι αυθεντικές γεύσεις της ναξιακής γης θα αποτελέσουν την αγαπημένη σου παρέα, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σου στο νησί. Άλλωστε, η Νάξος είναι, αναμφίβολα, ένας απίθανος γαστρονομικός προορισμός! Ανακάλυψε τη φρεσκάδα των φρούτων της, γνώρισε τα ντόπια τυριά της, με πρώτη και καλύτερη την περίφημη γραβιέρα της, δοκίμασε το αρωματικό ελαιόλαδο και τη διάσημη πατάτα Νάξου και, τέλος, δροσίσου με τα εξαιρετικά λικέρ της.

Η «βασίλισσα» των Κυκλάδων και εσύ!

Η κορύφωση του Διονυσιακού Καρναβαλιού της Νάξου λαμβάνει χώρα το τελευταίο τριήμερο των Αποκριών, καθώς αρχαιοελληνικά τελετουργικά, κυκλαδίτικες παραδόσεις και ναξιώτικα ήθη και έθιμα συνθέτουν ένα εντυπωσιακό κράμα καρναβαλικών στοιχείων, μαγεύοντας κάθε παρευρισκόμενο. Ακριβώς τότε, η Βασίλισσα των Κυκλάδων, με την ακαταμάχητη φινέτσα της, σου κλείνει το μάτι, καλώντας σε να εξερευνήσεις από κοντά τους ανεκτίμητους θησαυρούς της.

Ακόμη το σκέφτεσαι;


Πηγή: https://naxoscarnival.com/monadikes-apokries-sth-naxo/

Πηγή εικόνας: https://www.thenationalherald.com/152063/greek-island-naxos-celebrates-carnival-torch-parade/

Categories: Blog